Ansamblul bisericii evanghelice fortificate


Category: Others
Period: sec. XV - XVII
Importance: A
LMI code: MS-II-a-A-15594
Address: 259 A
Location: sat APOLD; comuna APOLD
District: Mures
Region: Transilvania

The ensemble contains:

Images

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate Ansamblul bisericii evanghelice fortificate

Old Images

No old images
 

Localization is approximate (settlement-level precision)


Description/Comments

emilia / 28-Jul-2009

Biserica evanghelica din Apold este zidita pe o colina rotunda si e inconjurata, pornind din partea de jos a dealului, de doua ziduri de incinta foarte puternice si astfel concepute incat sa se ajute intre ele.
Zidurile sunt mai recente decat biserica. Construita la sfarsitul secolului al XV-lea, biserica cu o singura nava a avut la inceput un tavan drept, care a fost boltit mai tarziu ( sec.XVII) cu arcuri incrucisate, usor frante. Cu aceasta ocazie s-au inaltat zidurile navei si cei patru stalpi interiori, pe doua randuri. In partea de rasarit a constructiei, a fost inaltat si corul, prevazut intre contraforti cu enorme deschizaturi orizintale pentru aparare.
In interiorul bisericii, corul are un frumos tabernacul de o forma neobisnuita si mobilier decorat cu motive rustice sasesti. In partea de apus, o tribuna, decorata si ea cu motive populare, a luat locul obisnuit al orgii, ce se afla in spatele altarului, ingrijit lucrat intr-un autentic stil Ludovic al XVI-lea.
Cele doua incinte care inconjoara biserica au o forma aproximativ rotunda, supunandu-se inegalitatilor terenului.
Incinta a doua, adica cea din vale, este intarita la exterior cu numerosi contraforti, iar la colturi cu turnuri si bastioane: turnul vestic de deasupra intrarii, turnul "Scolii Vechi" si vecin cu acesta, turnul "Ovazului", care face parte din prima incinta.
Tot in incinta a doua se gaseste o constructie patrata cu mai multe etaje, in care se pastra recolta. In fata ei, mai sus pe deal este o alta cladire, ceva mai mica, tot pentru pastrat recolta, aceasta insa in zidul primei incinte.
Turnul de la vest cu enormele lui picioare de-a deapta si de-a stanga intrarii, ramane totusi elementul esential al apararii, prin volumul, inaltimea si taria zidurilor.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)